Friday, June 5, 2009

Bellevue - vs. State of Exit

VISTA VERDE VS. STATE OF EXIT



.

BELLEVUE vs. STATE OF EXIT

.






2 comments:

maldini said...
This comment has been removed by the author.
maldini said...

dr. a g a n :

> Bellevue - vs. State of Exit
>
> http://wigwamy.wetpaint.com/page/bellevue+(trand%C5%BEament)


> Date: June 5, 2009 10:15:21 AM GMT+02:00
> Subject: bellevue


+


Lazar Vujaklija

Lazar Vujaklija (1914-1996) rodjen je u Beču 1914. godine. Bio je učenik Petra Dobrovića. Bio je ekspresionista i simbolista, inspirisan scenama i ornamentima na stećcima. Jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih umetnika druge polovine XX veka, upamćen kao pionir ultra-moderne na našim prostorima. Svoja nadahnuća je crpeo i iz narodne i religiozne umetnosti, a bio je i izuzetan muralista. Bavi se slikarstvom, tapiserijom i grafikom. Bio je član grupe "Samostalni" i "Decembarske grupe". Na studijskim putovanjima bio je u Parizu, Grčkoj, Italiji, Švajcarskoj i u Hilandaru.


Njegova dela se nalaze u svim nacionalnim kolekcijama. Umro je u Beogradu 1996. godine.



Aj'& ja neshto da (pri)dodam?

Eeeelem, to oko "drzhave" (sada "jako u modi", kao "State of EXIT"...etc.), to vuche svoje korene josh od NSK & Lajbaha. Oni su prvi krenuli sa tom prichom (nedoprichanom - "kao nasha bajka").

& naravno, mnoho-mnogo je umetnika variralo tu temu, izdavalo putovnice, otvaralo ambasade, etc. No, ono shto je kljuchno - bash od NSK je "tematizovanje" drzhave u stvari petvoreno u njeno Simbolichko Dokidanje (shto bi cinici rekli - "a ko ce, ako ne Kardeljeva deca!?"). Otud tako topao prijem Lajbaha na zapadu (setite se KADA se sve to deshavalo - mozhda je dovoljno da vam kazhem jednu rech:"Bitburg"?)...

Saaad, to oko drzhave kad prichamo, & kardelja, & "marxizma"...
problem je da se desio paradigmatski shift, jer -

SVETOM SE NE SHIRI
SLOBODA
VEC ROPSTVO

a kao tak'normalni konvertiti - oni koji su ze zalagali za Globalnu Radnichku Solidarnost, & "kidanje lanaca opresije" (chiji je simbol po komunistima & anarhistima - bla drzhva), oni koji su se zalagali za ODUMIRANJE DRZHAVE, za to se zalazhu & DANAS !!!

Aaaali (gle, ljukavog li paradoxa!?) -

UKIDANJE DRZHAVE JE
UKIDANJE POTREBNIH USLOVA
ZA TVOJU SLOBODU

Znaaaam, mnogi mi nece verovati... ali, znajte, oni koji danas kazhu "NO BORDERS/NO LIMITS" - u stvari vam poruchuju "NEMA SLOBODE/NEMA GRANICA TIRANIJI".

Poslednju Liniju Odbrane Slobode
danas chine:

Jezik
(istorija, secanje, kultura)
Dzrhava
(pokrajina, okrug, srez, opshtina, "lokal")
Domaca Valuta
(makar nju predstavljao & bon za benzin!)

Anarhisti, oni parvi, morace da se trgnu.

Posle vishe od 100 godina - kako se sve promenilo, tako moraju znati da & njihovi neprijatelji NISU ISTI. Odnosno, jesu njihovi neprijatelji - NEPRIJATELJ CHOVEKOVE SLOBODE- ali, neprijatelji imaju druge neprijatelje... Dakle, ciljevi ostaju isti - ali, mucnite glavom!!! - ako je globalnom kapitalizmu, globalnom korporativizmu & neoliberalizmu - neprijatelj lokalni identitet, lokalna valuta, nazzionalna drzhava... onda ti partikularizmi ne mogu biti & nashi neprijatelji!?

Kao shto je u POROBLJENOJ EVROPI nastala - "UZHICHKA REPUBLIKA" - kao ostrvo slobode, danas nam pre-ostaje josh mogucnost da se stvaraju takva polja slobode u lokalu... a dok god radimo na ostvarivanju slobodarskih ciljeva u lokalu, zhivece nada da ce se to deshavati & negde drugde...

(Hakim Bej je & dalje aktuelan
& fejsbuk nije tvoj neprijatelj ako umesh da ga koristish...
ali, otom-potom!).