Wednesday, September 1, 2010

Retrospektivna izložba ULUPUDS, septembar 2010









SLOBODAN MALDINI

Arhitekta, pisac, umetnik i teoretičar arhitekture. Rođen 1956., završio studije arhitekture 1980. u Beogradu. Godine 1978. studirao istoriju arhitekture u Vićenci, Italija, kod profesora Džejmsa S. Akermana (Univerzitet Harvard) i Volfganga Loca (Kembridž, Masačusets). Njegovi rani projekti početkom 1980-tih sadrže eklektičke elemente i uticaje ideja postmoderne i arhitekture italijanskog racionalizma. Od 1982. godine član grupe MEČ, a sredinom 1980-tih aktivan u sopstvenom arhitektonskom birou, gde mu je najznačajniji saradnik Mustafa Musić. Godine 1985. izlagao na Pariskom bijenalu zajedno sa ikonama svetske arhitekture, među kojima su bili učesnici: Rosi, Ando, Bota, Bem, Erskin, Foster, Geri, Maki, Moneo, Marfi/Jan, Piano, Hadidova, Rodžers i drugi.

Među Maldinijevim izvanrednim ranim realizacijama su tri spomenika na području Kosova: u Klini, u Dobruši kod Istoka i u Kačaniku, realizovana u periodu 1982-85., koji predstavljaju najznačajnije primere ranog postmodernizma u srpskoj arhitekturi. Povodom izgradnje memorijalnog kompleksa u Klini, investicije tada vredne 2,5 miliona maraka, Maldini je trpeo teške optužbe i linč tadašnjih vlasti zbog "skrivene antidržavne simbolike" koju je navodno spomenik predstavljao. Godine 1991., na lični zahtev Slobodana Miloševića, spomenik je srušen, što je jedinstven slučaj uništavanja kulturnog nasleđa. Na pozive za rušenjem kompleksa kod Istoka, odgovoreno je tako što je na vrh građevine montirana crvena zvezda petokraka, čime je "promenjena simbolička poruka spomenika".

Maldini je napisao i objavio više knjiga na polju teorije arhitekture, među kojima su značajnije: "Senke bogova" (1980, 2004), "HAIUPP" (2005). U periodu 1998-2010 napisao "Enciklopediju arhitekture" u sedam tomova, ediciju koja predstavlja do sada najcelovitije delo na polju arhitekture kod nas. Godine 2008. napisao je "Rečnik satanizma - rečnik egzorcizma", 2009. knjigu "Porno i pank neoarhitektura!", a 2010. je napisao "Rečnik graditeljstva".

No comments: